«Холодна помста» з Ліамом Нісоном: рецензія. Мовчання снігів

14.02.2019

Він мовчить. Ні, звичайно, він розмовляє ... Але не дуже часто. І саме це - головний шарм фільму «Холодна помста» з Ліамом Нісоном. Його небагатослівний герой Нельс Коксман - мовчазний і нескінченно харизматичний працівник служби з розчищення доріг від снігу, що мститься за смерть свого сина. Сюжет видається малопривабливим, але кіно розкривається тільки з плином історії, і судити про нього можна лише тоді, коли ця історія поглине тебе, як сніжний замет.

Отже, скромний Нельс Коксман. Він живе в маленькому містечку в горах і щодня прокладає дороги в тонах снігу, який йде, не перестаючи. Коксман мовчав би все життя, але тут вбивають його сина. Смерть безглузда і нічим не виправдана. І Коксман-старший жорстоко за неї мстить. Йому потрібно вбити невбиваних, зруйнувати те, що не руйнується, впоратися з тим, із чим впоратися не можна. І чи вдасться - питання, яке здається нерозв'язним.

За сюжетом на нас чекає стільки смертей, що стає навіть дивно. Але в цьому й полягає перша особливість «Холодної помсти» - нам саме дивно. Ми не шоковані, ми не відвертаємося в відразі, ми не змучені ріками крові, нам не нудно від нескінченних бійок на півгодини. Всього цього в картині немає. Коксман планує, продумує, діє ... смішить. І це місцями несподівано, місцями дотепно, але все більше і більше весело. Посмішка з'являється непомітно вже на десятій хвилині фільму, і ось уже ви смієтеся, хоча навіть не підозрювали, що взагалі могли б сміятися над таким розвитком подій.

Фільм є свого роду ремейком картини «Дурна справа нехитра», яка поставлена ​​майже за тим же сюжетом (і тим же режисером!). Але нове кіно - не переказ, а скоріше реінкарнація історії. «Холодна помста» багатогранна. Похмурий по відтінках фільм, сувора природа, постійні сніги, жорстокість самої історії несподіваним чином контрастують з нестримними веселощами. Темний фон і виразна суть. Білий аркуш паперу замість листа довжиною в життя. Білий сніг замість історії. І раптом дивні подробиці в яскравих деталях - червоні краплі крові, жовті смуги на рукавах спецодягу ... Неможливо залишитися незворушним. Це тебе підкорить.

Хто тут незворушний, так це тільки Ліам Нісон. Саме його обличчя проглядається в особі Нельсена Коксмана (при тому, що, звичайно, чудовий актор не грає самого себе, він просотаний цією роллю на відмінно). Але цей образ не був би таким глибоким, якби не було тут Нісона. Він перевершує свою роль - він розкриває її до дрібниць, злущує шар за шаром. Він і суворий, і асоціальний, і ранимий, і навіть по-своєму веселий ... і все це показано в мовчанні! В одному й тому ж вираженні обличчя! Настрої розкриваються через незвичайні речі - хід снігоочисника, холодні клацання запобіжника зброї, жести. Це дійсно чудовий актор, який розкрив глибину в ролі, яка спочатку, можливо, й не мала цієї глибини.

Саме тому «Холодна помста» - перш за все фільм, який варто дивитися, щоб поспостерігати, як розкривається ця квітка особистісної багатошаровості. Тут годі й шукати заплутаного та приголомшуючого сюжету, тут не так багато несподіваних поворотів, тут мінімум спеціально вибудуваного психологізму. Але тут максимум психологізму випадкового, макисмум найважливіших тем, що підняті наче ненароком. І тема корінного населення США, яке піддається дискримінації, і тема дітей, які страждають від власних батьків, і тема мовчазною любові, яка іноді все ж вимагає словесного вираження (хоча б у словах про Стокгольмський синдром!). І у всьому цьому - нестримна дотепність й стриманість високого смаку. Це кіно, яке не дасть вам приводу опуститися до вульгарних жартів, але змусить засміятися навіть від виду килима. Тому що цей килим одночасно доречний. І ні.

Сумніваєтеся? Даремно. Бойовик, чорна комедія, драма - це не просто жанри. Це все, що є в "Холодній помсті", і разом з тим, це не все, що є в ній. Це кіно дивно тим, що про нього не можна сказати, як про те, що запам'ятовується й залишається видатним. Це не життєвий урок і не переломна подія. Це те, що залишить вам емоції у подарунок. Ви будете сміятися, а потім задумаєтеся. Тому що пара глибоких цитат, що промайнули в кадрі як би ненароком, ідеально підійдуть до того, що зараз відбувається особисто у вашому житті.

Збіг? Не думаю.

Фільм "Холодна помста" стартував в Україні 7 лютого. За перегляд дякую Kinomania LLC - ексклюзивного дистриб'ютора фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.