Рецензія: "Диво-жінка" (Wonder Woman). Диво-наївність. Диво-надія

20.06.2017

Це кіно – той самий фільм про супер-героя (а точніше, про супер-героїню), який можна дивитися, не знаючи передісторії. Цей сюжет не потребує якихось знань про те, що було до, та буде після (хоча ми це знаємо, бо ж ми дивилися багато супер-геройського кіно!). Ба більше – фільм «Диво-жінка» (Wonder Woman) має певну цінність, як окрема історія, тому що в ньому є все для прекрасної окремої історії. І вона сподобається не лише дівчатам!

Діана Феміскірійська (Галь Гадот) – принцеса амазонок з острова Феміскіра. Спочатку мати навіть не дозволяла їй тренуватися для того, щоб вона могла битися, бо матір знала про Діану більше, ніж усі… Але згодом непокірна принцеса таки стає непереможною, бо її сутність не дає іншого вибору. Діана живе на своєму райському острові, який заховався десь в океані, у царстві диво-жінок, але одного дня біля цього острова розбивається літак із американцем Стівом Тревором (Крис Пайн). Діана рятує пілота, і саме він розповідає їй, що за межами Феміскіри лежить невідомий світ, де саме в ті часи точиться Друга світова війна. І Діана вирішує, що вона повинна допомогти людям перемогти у цій війні зло, бо воно – не стільки самі фашисти, скільки древній бог, який пробуджує в людях усе мерзенне й жорстоке. Так амазонка опиняється на війні і саме так вона випадково дізнається про своє призначення та тайну свого народження.

Історія цікава перш за все оцим поєднанням світів. Бо це завжди виграшний момент – коли людина з загубленого всесвіту раптом опиняється у нашому звичайному житті (і нехай це вже доволі далеке минуле). Як поводить себе принцеса амазонок у Лондоні (огидному, за її ж словами), де жінки носять корсети, де їх не пускають обговорювати важливі державні справи, та де не можна відкрито носити щит та меч? Вона поводить себе рішуче. Іноді занадто сміливо. Часто дуже чесно. І завжди неймовірно кумедно.

«Диво-жінка» - не комедія, але тут буде багато моментів, які пробудять посмішку. Бо супер-геройське кіно, сценарій до якого написав Зак Снайдер, - це не фільм про надлюдину, це фільм про те, що надлюдина теж може бути наївною. Діана наївна до замилування (і тут свій відбиток дає зовнішність прекрасної Галь Гадот), і ця ж наївність місцями дуже смішна.

Саме гумор допомагає пережити жорстокі моменти війни без жаху (хоча жахливого тут багато). Ти не знаєш, чи переможе Діана (хоча ти ж знаєш, чим скінчилася війна!), але ти віриш в неї, і це дуже приємне відчуття… Так, саме відчуття – от що таке «Диво-жінка». Це дуже приємна історія, яка місцями сповнена штампів та очікуваних моментів, але її шарм як раз і полягає у відчуттях, що вона викликає. Тут буде місце й захопленню, й романтиці, й повазі… Це ще одна варіація фільму про людину з надздібностями, яка рятує світ, але вона у багатьох моментах не стоїть в одному ряду з «Бетменом» чи «Суперменом». Бо, по-перше, це кіно про жінку, і вже це вибиває його з загального кола. «Диво-жінка» - це ще й історія про фемінізм та права «слабкої статі», хоча це й не нав’язується! І хто захоче це побачити, обов’язково побачить. По-друге ж…

По-друге, це кіно про глобальні речі, які були насправді. Свого роду альтернативна історія. Бо це не інопланетяни захоплюють землю, це не божевільний маніяк вбиває в несправжньому місті несправжніх мешканців, це не вчений, що намагається знищити людство за допомогою неіснуючого вірусу. Це справжня війна – така ж сама, як і ті, які відбуваються сьогодні, і саме тому Діана Феміскірійська не виглядає, як герой коміксу, що просто «ожив» на екрані. «Диво-жінка» - це така собі диво-надія у світі, де все ще є війна, несправедливість, біль та трагедія. Там, де чоловіки міряються силою, принцеса амазонок йде, щоб рятувати тих, кого несправедливо скривджено. Жінок, дітей, безправних людей, в яких відібрали їхні дома… І чому саме Діана викликає найбільшу супер-геройську симпатію?

Можливо, тому що саме вона наївно намагається не перемогти, а допомогти.

Для тих, хто знає передісторію та те, що буде після, не секрет – це не останній сюжет про Діану. І це лишає надію, що колись саме така принцеса амазонок допоможе там, де, здавалося б, ані в кого немає ніяких шансів.

*За запрошення на показ фільму "Диво-жінка" дякую Kinomania LLC - ексклюзивному дистриб'ютору фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.