Рецензія: «Красиво піти» (Going In Style). Старості не буває!

11.04.2017

Смішне кіно, від якого в очах сльози. Воно сповнене теплої дотепності, сумного гумору й стриманих веселощів. Це фільм, після якого точно не хочеться вмирати. Хочеться дожити до 100 і тільки тоді зрозуміти, в якому віці починається життя. «Красиво піти» (в оригіналі Going In Style) - кіно про те, що ніхто ніколи не буває занадто старим. Старості взагалі не буває.

Цей фільм - ремейк однойменної стрічки, яка вийшла ще в 70-ті. Але у новому прочитанні фільм має інший смак, і порівнювати обидві історії було б навіть дивно. По суті, це нове кіно, і дивитися його варто свіжим поглядом.

Отже, три літніх чоловіки - Віллі (Морган Фріман), Джо (Майкл Кейн) та Ел (Алан Аркін) - втрачають свою пенсію, тому що банк заморозив пенсійні виплати. І вони вирішують пограбувати цей банк. Як раз перед цим Джо сам був присутнім при пограбуванні: бандити увірвалися якраз тоді, коли він розмовляв із менеджером фінансової установи, влаштували стрілянину та винесли всі гроші. Спіймати їх поліції не вдалося... Троє людей похилого віку вирішують, що вони анітрохи не гірші за цих бандитів. І вони починають підготовку до власного пограбування століття.

Здається, що вік «за 80» - не той час, коли можна легко піти «на справу» й винести з будівлі, що охороняється, гігантську суму. І це частково правда - всі троє мають певні проблеми зі здоров'ям, всі троє вже не дуже спритні і не дуже швидкі. Але у них є найважливіша перевага - вони друзі. Вони є один в одного. Вони готові пожертвувати один для одного всім. І це найбільше багатство, яке їм не потрібно ані в кого красти.

Це фільм про старість, яка ні за що не переможе. Про те, що ніколи нічого не буває запізно. Про те, що кожен здатний на все - йому просто потрібно взятися за це без страху й покласти в основу любов. Це прості умови, але виконати їх дуже важко.

«Красиво піти» - кіно, яке вчить бути другом. Бути опорою і для інших, і перш за все для себе. Здається, що прийшов час здаватися. Але цей фільм нагадує, що здаватися не варто взагалі. Це як мінімум нудно.

Дивна особливість стрічки - вона не «для людей похилого віку». Так, вона про літніх людей (і вона багато чому їх навчить!), але вона перш за все для тих, хто до пенсії ще не доріс. Є ті, хто вже народжується старим і вже в 30 років по духу стає пенсіонером. Є ті, хто не хоче бути молодим, тому що це завжди ризик. «Красиво піти» показує, що цей ризик вартий того, щоб на нього піти. Тому що вік нічого не важить, якщо у тебе є друзі, почуття гумору, любов (до інших) та чесність. Так, фільм про «грабіжників» - це фільм про чесність. Вони чесні перед собою. Особлива заслуга тут Майкла Кейна - те, як він блискуче грає й розгубленого старого чоловіка, й суворого голову родини, й люблячого дідуся, й щирого друга, і справжнього джентльмена по відношенню до жінок, і розумного чоловіка у плануванні складних справ... все це викликає захоплення й повагу. Він чесний до дрібниць, і його друзі такі ж. Вони чесні один перед одним. Вони чесні навіть перед банком: у нього вони візьмуть тільки свої пенсії, більшого їм не треба.

І ще вони чесні перед глядачем. Вони кажуть, що жити можна не тільки в 20. Жити можна завжди. І радість від цього є в кожній хвилині.

Цей фільм називається «Красиво піти». Але цей фільм не про те, як потрібно йти. Він про те, як потрібно залишатися.

*За запрошення на показ фільму "Красиво піти" дякую Kinomania LLC - ексклюзивного дистриб'ютора фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.