Рецензія «LEGO. Ніндзяго» (The Lego Ninjago Movie). Дитина у вашій душі

22.09.2017

Це наче дорослі грають в Лего. Власне, це і є кращий опис нового анімаційного фільму «LEGO. Ніндзяго», який вам ще тільки належить побачити. Це рецензія від дитини, яка оцінює кіно найпростішим чином. І якщо ви думаєте, що ці слова вимовила чиясь чужа дитина, ви помиляєтеся. Це думка дитини, яка сидить всередині вас. Моя, наприклад, сказала саме так.

Цей мультфільм неможливо оцінити за сюжетом, анімацією або звуком. Тому що в ньому головне - взагалі не те, що ти бачиш. А що?

Отже, Ніндзяго-сіті, побудований з цеглинок Лего, страждає від нападу диктатора Гармадона. Напад вже не перший - кожен раз вони виявляються невдалими, тому що лиходієві протистоїть команда ніндзя під керівництвом майстра Ву. У числі ніндзя - Ллойд Гармадон, дуже світлий і милий син самого диктатора, який хоче перемогти негідника, але... ніколи не забуває, що це його тато. Здолати лиходія складно - для цього потрібна Абсолютно Абсолютна зброя, й добути її треба у важкому поході, де кожен з ніндзя повинен перевершити себе, зміцнити свій характер і придушити зарозумілість. Зіткнення епічні, дебати захоплюючі, зло здається непереможним - і все це відбувається у всесвіті Лего. Розкладіть цеглинки на підлозі, і у вас буде такий саме всесвіт!

Навіть якщо ви ще не дивилися мультфільмів за мотивами світу Лего, при знайомстві з «Лего Ніндзяго» вас не здолає дисонанс. Так, герої без пальців (ви ж уявляєте ці фірмові ручки фігурок лего?). Так, личка у них намальовані (іноді досить схематично). Так, достовірності анінайменшої. Але це все забувається секунд через 10. Ви сидите у кріслі, і у вас тремтять руки - ви самі хочете переставляти цих лялечок.

Гаразд, не ви. А той, хто до сих пір живе всередині вас. «LEGO. Ніндзяго »здається неприродним, поки ви дивитеся його, як дорослий. Але якщо усвідомити, що дитина всередині вас грала б саме так... ви вливаєтеся у всесвіт так легко, як це було в дитинстві з усіма вашими улюбленими історіями. Це ви вимовляєте діалоги (місцями дурнуваті) за всіх ляльок одразу. Це ви піднімаєте в небо дракона з конструктора, щоби вразити диктатора в саме серце.

Але цінність таких анімаційних фільмів не тільки в пробудженні дитини в занудному дорослому. З цим, мабуть, впорався б і інший мультфільм. Warner Bros. вже не вперше піднімає тему батьків і дітей, цінності сім'ї, і це пройшло і через «Lego фільм: Бетмен», що його було випущено раніше, і через «Лего Ніндзяго». І хоча «Бетмен» був сильнішим як з сюжетної точки зору, так і за рівнем дотепності, тут важливіше саме сама спроба. Така анімація спочатку допоможе перестати бути нудним дорослим, а потім навчить любити тих, хто являє собою єдину цінність в усьому світі. Коли це програється, а не переживається, це вражає тебе сильніше. До речі так! Цей фільм - не кіно в чистому вигляді, а гра. І ви - її учасник.

Чи можна назвати «LEGO. Ніндзяго »смішним? Так, частково (хоча за показником рівня жартів він поступається «Бетмену»). Але в ньому головне - не кумедні діалоги, не зашкалюючий рівень стьобу, не суміш гумору різного типу - від примітивного до чорного. У ньому важливіше те, що відчувається звідусіль, - зворушливість. Відносини братів, батька й сина, мами й сина, шкільних друзів - це те, що, здавалося б, йде на другий план, але насправді завжди на першому. У «Лего Ніндзяго» це не написано великими літерами на екрані. Ви просто це відчуваєте. Гаразд, не ви. Дитина, якою ви були.

Дитина, якою ви залишаєтеся й сьогодні.

*За запрошення на допрем'єрний показ анімаційного фільму "LEGO. Ніндзяго" дякую Kinomania LLC - ексклюзивного дистриб'ютора фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.