Рецензія: «Тілоохоронець килера» (The Hitman's Bodyguard). Твої емоції у 5D

16.08.2017

У цьому фільмі буде багато чого, але спочатку потрібно відзначити те, чого не буде.Не буде маси жартів нижче пояса (дещо обов'язково промайне, але все ж це не правило). Не буде безпринципного цинізму. Не буде нудотної любові, в яку або не віриш, або не хочеш вірити. Не буде кривавих зубів, розсипаних по підлозі. Комедія + бойовик «Тілоохоронець кілера» (The Hitman's Bodyguard в оригіналі) - це кіно, після якого виходиш із залу, посміхаючись. Навіть якщо це взагалі ... ані крапельки... ані на йоту не твій фільм! Він не йде в 3D, але я кажу про 5D, і це не випадково. Давайте поговоримо, чому.

Ось, про що це кіно. Вже не дуже молодий кілер Даріус Кінкейд (Самюель Л. Джексон) погодився дати свідчення проти боснійського диктатора Владислава Духовича. На диктатора чекає суд у Гаазі, і якщо Кінкейд не дасть показань, Духовича випустять. Саме тому кілера намагаються вбити буквально на кожному кроці. І хоча він і сам не промах, йому потрібні допомога й захист, поки він добирається з Лондона в Гаагу на суд. У нього є доба на виживання. У ролі його вимушеного охоронця - агент міжнародного класу Майкл Брюс (Райан Рейнольдс), який вже дуже давно має на Кінкейда зуб. Спочатку обидва хочуть тільки одного - вбити один одного, але ...

...але потім фільм проявляє свої грані.

Дивно те, що граней у «Тілоохоронця кілера» багато, і, що ще більш дивно, жодна з них не плоска. Тут все об'ємне - і дружба, і любов, і ненависть, і повагу=а, і прощення, і навіть диктатура. Однозначної відповіді немає на жодне запитання. Просто кілер вищого класу й охоронець вищого класу зобов'язані вижити. У цьому постійно виникають сумніви, але все ж глядач жадає справедливості, і це значить, що він буде отримувати задоволення від того, як все йде до фіналу. Від того, як брутальний вбивця перетворюється в трепетного закоханого. Від того, як самовдоволений охоронець визнає, що він не на висоті.

Від того, нарешті, як світ намагається покарати віртуального диктатора (а ти постійно приміряєш це на диктаторів реальних, щоб уявити, яким буде їхнє покарання!). І ти хочеш, щоб Духович отримав по заслугах, і сподіваєшся, що це буде красиво, витончено і сповна... І при цьому ти стежиш за ним з ніжністю, тому що Духовича грає Гері Олдмен, а не любити ці глибокі сірі очі - все одно, що не дихати.

Кадр не з фільму, але яка різниця, якщо очі - ті ж самі?!

Перевага «Тілоохоронця кілера» - в тому, що режисер (Патрік Хьюз) вивів це кіно з площини тупої комедії з мордобоєм, але не перегнув палицю із романтикою і сльозливістю. Тут є любов, але вона дуже незвичайна - власне, такою вона й повинна бути. Тут є визнання цінності іншої людини, і воно дуже неприховане - таким його й хочеться бачити. Тут є прощення, і воно просте й нехитре, як лагідна усмішка, - таким і належить бути істинному прощенню.

Це кіно пропонує дуже смішні штампи, але вони виносяться на гребінь хвилі за допомогою витончених рішень, і тому не виглядають банально. І саме тому «Тілоохоронець кілера» - дійсно смішна комедія. Вона... пробуджує в тобі простоту, з якою виконана й вона сама. Іноді тобі хочеться сміятися, і ти смієшся на весь зал. Іноді - аплодувати, і ти це робиш. Іноді - любити Гері Олдмена, і ти не соромишся, бо це природно.

Це емоції в 5D. «Тілоохоронець кілера» - комедія, яка пробуджує в тобі повний обсяг емоцій, і ти можеш їх відчувати, оцінювати на смак, і найголовніше - тобі це подобається. Так, може бути, це не твоє кіно, адже ми всі любимо говорити, що вважаємо за краще психологізм, аналітику, тонкі трилери й нестандартні детективи. Але суть у тому, що «Тілохоронець кілера» - це фільм про твої почуття у всій їх простоті і неприкритості. Зустрітися з ними, зняти з себе наносне, побути просто собою - це завжди здорово. А потім знову можна грати будь-яку свою роль.

*За запрошення на допрем'єрний показ фільму "Тілоохоронець кілера" дякую Kinomania LLC - ексклюзивному дистриб'ютору фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.