«Падіння янгола»: рецензія. Ангели страждають першими

23.08.2019

Присягаюся, ви зрадієте, що такі сюжети ще знімають! «Падіння янгола» - фільм, який видається досить типовою голлівудською історією, але ... в цьому і є плюс. Пошуки справедливості, безкомпромісність у відстоюванні правди, вірність і... трохи ефектних вчинків - ось те, що часто в дефіциті. І якщо раптом вам здається, що життя несправедливе, просто йдіть в кіно. Там буде компенсація.

Отже, Майк Банінг - секретний агент. Він охороняє президента США, на якого раптово роблять замах. Баннінга майстерно підставляють, виставляючи винним у цьому злочині. Зрозуміло, тепер усі США шукають тільки його, і йому доведеться бігти і самостійно розкривати справжніх терористів. Хто ж так ненавидить Майка Банінга?

Сюжет - типовіше не буває. І багато його поворотів ви знаєте вже зараз, ще навіть до перегляду. Але суть в тому, що завжди цікаво подивитися, як сюжет прийде до розкриття всіх загадок. І цей фільм одночасно і розвиває глибину класичного детектива-бойовика... і в той же час пропонує вдихнути побільше екстриму. Він є у всьому - навіть в прочитанні дружби, професійної відповідальності, сімейної вірності. Так-так, тут є місце всьому людському. Це не фільм-адреналін, де всі один одного просто б'ють. Тут є паузи. Вони - найважливіше.

«Падіння янгола» - як не дивно, зовсім не фільм-розслідування. Я не знаю, яким неуважним треба бути, щоб із перших же хвилин не здогадатися про те, що, чому і як сталося. Просто сама ця детективна складова - лише другий план. На першому - людське. Це скоріше фільм-становлення. І головний герой, і деякі другорядні проходять це становлення (іноді мимоволі) і знаходять новий варіант свого подальшого життя. Так що якщо від фільму потрібен урок, то ось він: ти не завжди те, чим здаєшся. І ти не завжди можеш залишатися тим, чим здаєшся. Рано чи пізно доведеться зняти маску. І те, що під нею, сподобається не всім.

Заради чого варто дивитися цю голлівудську історію? Невже заради добротного, трошки глянцевого сюжету? Ні. Заради пари несподіваних моментів, коли становлення героїв йде швидше, ніж очікується. Ці моменти надзвичайно милі, і якщо вам здається, що життя - прісна штука, то ось вам приємний сюрприз. Навіть передбачувана історія може порадувати.

Ще один момент - чудовий політ думки режисера і сценаристів. Придумати історію з замахом так барвисто дорогого коштує. І Джерарду Батлеру, що зіграв головного героя, доводиться з деяким подивом міняти свої акторські прийоми, щоб відійти від своїх колишніх ролей (всі ж вже бачили «Геошторм» і «P.S. Я люблю тебе»?). Йому вдається - в перших кадрах він взагалі не завжди схожий на себе.

Ще один момент - Морган Фрімен. Це сам по собі аргумент. Хто може бути привабливішим за Моргана Фрімена? Тільки сам Морган Фрімен, коли посміхається. Тож якщо якщо вам здається, що в житті так мало люблячих людей, йдіть у кіно, Морган посміхнеться і вам.

І ще один момент ... Дуже спірний і малопомітний, але важливий. Головний герой - не герой. Тобто він справді президентський янгол-охоронець, і він шляхетний. І чесний. І приємний у вчинках. Але він (дякувати богу!) - не глянцевий переможець. Супермен міг би позаздрити деяким його прийомам, але в іншому охоронець президента - зовсім не супергерой. І це здорово. Якщо вам здається, що в житті немає місця подвигу, то... так воно і є. Ідіть у кіно і видихніть: не треба весь час бути героєм, щоб перемагати. І брехати не треба. І викручуватися. І підтасовувати факти. Треба бути собою. І тоді шлях до справедливості буде не таким болісним.

У цьому-то й сенс - зробити шлях простим, адже в житті падають навіть янголи. Але вони падають, щоб потім встати і піти. Історії з таким сюжетом просто нагадують нам про це.

*Фільм "Падіння янгола" стартував в Україні 22 серпня 2019 року.

За перегляд дякую Kinomania LLC - ексклюзивному дистриб'ютору фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні