«Доктор сон»: рецензія. Сяй! Що тобі ще залишається?!

10.11.2019

Бувають фільми-шедеври. Бувають фільми-легенди. Бувають фільми - ювелірні вироби. «Доктор сон» - ніщо з цього. Це - ручна робота. Приготуйтеся до того, що місцями це буде дуже тонко, тож дивитися доведеться в усі очі.

Про що це кіно?

Продовження «Сяйва»? Навіть не намагайтеся так сказати! Хоча формально - так, ця історія продовжує «Сяйво». Це той же Стівен Кінг, дуже впізнаваний в деталях, але ... він представлений вже в більш глибокому прочитанні. У «Сяйві» все ж було більше страшно, ніж глибоко (хоча з цим можна посперечатися). Тут все навпаки - це не страх, це величезна глибина, і сперечатися з цим марно.

Денні Торранс, який пережив кошмар «Сяйва» (закритий готель, неспокійні сутності, безумство батька - пам'ятаєте ж?), виріс. В якійсь момент свого дитинства він, нарешті, навчився боротися з жахами готелю «Оверлук», і тепер Денні - не жертва, а скоріше... ммм... страж. Хоча дитяча травма дає про себе знати, тому переважно Денні - алкоголік і підсобний робітник, який зумів впоратися з жахом, але з життям - не дуже. Він працює в хоспісі медбратом і в якийсь момент починає допомагати хворим відходити від їхніх страждань спокійно і радісно. Денні це вдається, адже він досі на зв'язку зі світом Сяйва. Все змінюється, коли на телепатичний зв'язок із Денні виходить дівчинка Абра. Їй потрібна допомога, адже її ось-ось викрадуть і вб'ють мисливці за Сяйвом, які харчуються ним, щоб жити вічно. Чи вдасться їм вибратися, - це ще питання, тому що мисливці не так вже й прості...

Жах? Чи жах-жах?

Власне, так, це кіно - не казочка. Я нагадую, що це Стівен Кінг. Тож, ясна річ, страшні монстри тут обов'язково вилазять з-за фіранки. І діти, що з'являються з небуття, тут теж будуть. І темні фігури в порожніх кімнатах - авжеж. Що там ще? Мухи, мертві тіла (що говорять), раптовий жах, різка музика, від якої давишься власними думками... Стовідсотковий «Стівен Кінг. Базовий набір».

Однак «Доктор сон» (я знову нагадую) - це ручна робота. Це не порубаний шматками шаблон, від якого нудить і смішно вже на другом епізоді. Це дійсно НЕ страшний фільм жахів, який притягує. Притягувати, а не лякати - те ще мистецтво. Не тримати в напрузі липкого страху, а стискати в обіймах важкої роботи думки та уяви, пошуку, інтересу... якщо чесно, ніхто цього не очікував від цієї екранізації... Але все це в ній є.

«Доктор сон» - не стереотипний жах-жах, коли хочеться стукати зубами, але ще більше - залізти під крісло і не вилазити, доки мама не забере додому. Це такий витончений жах, що його хочеться ще. Хочеться їсти його, відкушуючи маленькими шматочками. Пити його маленькими ковтками. Вдихати його потроху, щоб зловити всі ноти аромату.

Це кіно так і тягне назвати дуже якісним. Але таке визначення образило б його. Так, це професійно «зроблений» фільм. Але він став таким привабливим не лише завдяки майстерній роботі режисера, не лише завдяки спецефектам (дуже яскравим і добре продуманим), не завдяки сюжету навіть... А завдяки його суті. Завдяки атмосфері, яка дійсно унікальна.

У чому секрет «Доктора сна»?

У тому, що це кіно - формула. Він створений на базі Сяйва в усіх сенсах цього слова. Тут змішані й сюжет, який всім добре знайомий, і особливий дух історій Кінга, й атмосфера глибинної магії, що розкривається в новій історії... І ще є приправа у вигляді дуже тонкого, дуже розумного вирішення питань. Це не банальна м'ясорубка, це не лавина вбивств, це не катування душ. Це навіть не безглуздий крик при зустрічі з монстрами. Не жах заради жаху. Все, що тут є, - це тонкість характерів (актриса, яка грає Абру, - Килиг Керан - зуміла зловити це). Це глибина роботи над історією (особистою історією кожного персонажа). Це, нарешті, просто магія розуміння - розуміння того, що хоррори в їх класичному прочитанні вже не можуть (і не повинні) бути безглуздими й нещадними. Це нове прочитання, коли тобі страшно, але тільки тому, що монстри сидять в тобі самому.

Це відмінно сказане слово в історії фільмів жахів, яка розвивається (на щастя!)... І добре те, що це слово тепер не просто звучить. Не просто тримає в напрузі. Не просто залишається в пам'яті. Воно сяє. І це значить навіть більше, ніж ви хотіли б відчути. Просто йдіть в кіно. І так, я впевнена: вам захочеться спробувати це на смак ще раз.

Фільм "Доктор сон" стартував в Україні 7 листопада 2019 року.

За перегляд дякую Kinomania LLC - ексклюзивному дистриб'ютору фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.