«Годзіла-2: Король монстрів»: рецензія. Усе буде Годзіла

11.06.2019

Усе буде голосно! Все буде розкішно! Все буде ... Годзіла!

Це не фільм, це місце, де народжується грім. Із шумом, гуркотом та світловими спалахами «Годзіла-2: Король монстрів» вривається на екрани, щоб потрясти вас до самих глибин. Йому це вдається - готуйтеся тремтіти до самісіньких печінок!

Ох ні, не варто думати, що цей сюжет змусить вас копатися в собі. Новий «Годзіла» - такий самий, як і попередній. Він яскравий у кожній своїй деталі. Він створений для видовищ і вибуху. І головне в ньому - саме це: вибух і видовища. Ну а що такого? Іноді в нашому житті не вистачає саме грому і блискавок. Так ось вони - залишилося тільки купити квиток в кіно.

Отже, закрите й дуже потужне товариство «Монарх» вивчає Годзілу, який пішов у далекі глибини. Монстр не те, щоб під контролем... але його вдається відстежити й навіть частково зрозуміти. Це означає, що він уже не застане людство зненацька ... Але з'явилася інша проблема - по всій планеті приходять до тями після глибокого сну інші господарі світу - гігантські личинки, триголові монстри ... Людей, природно, вони всі ненавидять. Питання лише в тому, чи вдасться їм знищити все людство швидко ... І людству доводиться шукати незвичайні способи існувати в цьому світі монстрів.

У центрі кіно - історія родини, з якою ми вже знайомі з попереднього фільму (але якщо ви його не дивилися, тонкощі сюжету ви зрозумієте дуже швидко). Тому по ходу розповіді в "Годзілі" трохи розкриваються теми відносин в парі після пережитої трагедії (загибель дитини) та відносин мати-дочка, коли одна з них ... хм ... робить помилки. Але це скоріше фон.

Люди в «Годзілі» настільки ж не головні, наскільки вони крихітні на тлі гігантських монстрів. Головні - безсумнівно, стародавні створіння, які все трощать та переробляють на свій лад. Тож чекати від цього кіно сюжетної глибини не доводиться. Тут на першому плані не кроки героїв (найчастіше дуже непродумані, нелогічні), а атомні вибухи, виверження, спалахи на все небо й неймовірні переміщення. Герої-люди та герої-звірі міняють локації, з'являються там, де на них не чекали, проходять туди, куди пройти не можна, перевершують самі себе й дивним чином виживають, коли це здається просто надзавданням. Ось вони під землею, а через секунду вже в літаку. А потім - під водою. І все це швидко, без особливих затримок... І ти не помічаєш неточностей сюжету, а стежиш за ним, розкривши рота.

Тому що "Годзіла-2" - це цікаво. Ставити скептичні питання про те, як вдаються всі ці повороти сюжету, було б помилкою. Це кіно-видовище. Картинка, що стала живою. Щось, дуже схоже на дитячу гру, коли ти в азарті, сюжет змінюється з неймовірною швидкістю, ти уявляєш нові і нові вибухи і катастрофи, і вони відбуваються швидше, ніж встигають забутися попередні... Різниця лише в тому, що в грі ти собі це просто малюєш в уяві, а в кіно тобі це унаочнюють, не шкодуючи спецефектів.

За це й можна дякувати режисерові цієї частини історії - за гру, яка захоплює тебе повністю. Не минає й 5 хвилин з початку, як підлога під тобою тремтить, крісло вібрує, нутрощі відгукуються на це безперервним гулом. У фільмі є тільки одна тиха сцена, і та триває менше хвилини. Герой приходить до тями на лікарняному ліжку... між одним гуркотом та іншим... з подивом оглядається... і тут же біжить далі - в хаос, руйнування й катастрофу. І дивно те, що в середині цієї катастрофи ти теж відчуваєш себе в своїй стихії...

"Годзіла» - кіно не про те, що з нами буде, якщо ми не навчимося жити в мирі з природою. Воно про те, що з нами могло б статися, якби наші дитячі ігри хтось зняв на камеру. Власне, так воно й сталося. Це вже зняли. Все, що ми уявляли в наших особистих світах, - вже в кіно.

І, здається, тільки заради цього варто подивитись цей фільм. Просто тому, що пожити тихим життям ми ще встигнемо.

*Фільм "Годзіла-2. Король монстрв" стартував  в Україні травня 2019 року.

За перегляд дякую Kinomania LLC - ексклюзивному дистрибьютору фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.