Танцюй! Танцюй! Шахрайки з Уолл-стріт: рецензія

13.09.2019

Взагалі-то я не хочу розповідати вам про це кіно... Тому що воно тільки моє! «Шахрайки з Уолл-стріт» - фільм, який знімали наче спеціально для мене, і я б не ділилася їм взагалі, але хочу, щоб ви теж його подивилися! Тож все-таки розповім, запам'ятайте цей жест!

Це кіно про жінок. І в буквальному, і в глибинному сенсі.

Танцівниці процвітають у шалено популярному стрип-клубі, доки їхній заклад відвідують топ-менеджери з Уолл-стріт. Єдине завдання - навчитися заворожливому звабленню. Це легко вдається Дестіні, яка приходить в клуб абсолютно недосвідченою, але під керівництвом чудової Рамони (так-так, це саме її грає Дженніфер Лопес) швидко розкриває секрети майстерності. В обох танцівниць все прекрасно до тих пір, поки не настає знаменита світова фінансова криза 2008 року. Рамона і Дестіні опиняються за бортом... але в якийсь момент вирішують, що без роботи їх залишили саме фінансисти з Уолл-стріт, тож останні повинні за це поплатитися.

Так про що ж це кіно? Невже просто про стриптиз і жіночу підступність?

Ні!

Це кіно про дотепність. Вона починається з приходом помсти. Як жінка може помститися чоловікові? О, тут є кілька витончених, хоча й не зовсім "чистих" способів. Але в тому і суть, що...

...Це кіно не про бруд. Звичайно, вся стрічка просякнута сексуальністю, але це ніколи не вульгарність. І точно не спекуляція. Жінки тут уособлюють собою об'єкт. Грають в об'єкт. Поводяться, як об'єкт. Але ніколи не стають об'єктом. Таке могла зняти тільки жінка (режисер - Лорін Скафарія). Таке могла зіграти тільки Джей Ло, відома своїми феміністськими поглядами.

Ось, чому я говорю, що це фільм для мене. Він - про розумну жінку, що вона нарешті знайшла баланс між божевільною відвертістю й глибиною розуму. Придумати помсту й реалізувати її красиво можуть тільки жінки, тому...

...Це кіно про красу. Вона є в кадрі і в буквальному сенсі (лишень подивіться на Констанс Ву, що грає Дестіні, - вона ж неймовірно прекрасна). І ще краса є вона на рівні кіно-підсвідомості. Це основа всього, що відбувається. Красиві рішення, дотепні відповіді, витончена гра. Урок того, як можна обернути те, що є символом вульгарності, в шляхетний сюжет. Ці жінки танцюють, але мова зовсім не про стриптиз.

Це кіно про танці, які і життям. Танцюючи, Дестіні й Рамона проходять щасливі й сумні моменти. Танцюючи, вони придумують дотепний план отримання багатства. Танцюючи, вони несуть відповідь за кожен свій крок.

І так, це кіно про відповідь. Ні, не перед законом (яка банальність!). Перед собою - за свої слова й... враження. Тут досить багато уроків, і кожен - дуже жіночний і дуже цікавий. Так, мабуть, несподіваних поворотів НЕ буде (тим більше сама історія реальна й відома, про неї писали в великих ЗМІ, і сам фільм знятий за статтею-викриттям!). Але «Шахрайки з Уолл-стріт» - це якраз не просто гострий сюжет, інакше кіно втратило б усю цінність. Його гострота в тому, щоб спостерігати, як жінка, яка залишилася без підтримки у всіх відомих сенсах, може злетіти в танці вгору й утриматися там досить довго, щоб її завалювали грошима прямо на сцені.

Чому їй це вдається? Тому що це жінка, і вся чарівність ідеї полягає в тому, що танцювати зможе кожна. Кожній дівчині вистачить м'язів, щоб утриматися в цьому танці, - ця ідея висловлюється на самому початку фільму. І вона, мабуть, найголовніша за інші. Кожній дівчині вистачить сил. На все. Прямо зараз. Потрібно просто почати танцювати.

*Фільм "Шахрайки з Уолл-Стріт" стартував в Україні 12 вересня 2019 року.

За перегляд дякую Kinomania LLC - ексклюзивному дистриб'ютору фільмів кінокомпанії Warner Bros. Pictures в Україні.