Той, хто тебе врятує. "Судити по совісті": рецензія

16.01.2020

Ти нікому не потрібен. Ну добре. Тобі так ЗДАЄТЬСЯ. Але якщо подумати... ну правда ж? І ти був би впевнений, що так, це правда... якби не було цього кіно. «Судити по совісті» - це, по суті, і не фільм навіть, а надія. На те, що коли ти знову згадаєш: ти нікому не потрібен, - з'явиться хтось, хто буде готовий тебе врятувати. Хто доведе: тобі це просто здається.

Про що це кіно?

Про порятунок. Про надію теж, але про порятунок більше - він основа надії, її основний інгредієнт, її вінець.

Адвокат Брайан Стівенсон пропонує юридичний захист тим, хто позбавлений усякого захисту. Темношкірі мешканці Алабами звинувачуються в різних злочинах (99% цих злочинів - надумані і нереальні), і всіх обвинувачених чекає або тривале ув'язнення, або смертна кара. На адвокатів грошей у них немає, а правда настільки понівечена, що шукати її не хоче ніхто. І Стівенсон вирішує рятувати. Всіх - і тих, у кого немає грошей. І тих, хто здається безнадійним. І Уолтера МакМіліана теж, хоча його справа - квінтессенція несправедливості і дискримінації. МакМіліана звинувачують у вбивстві світлошкірої дівчини. Проти нього працюють не докази навіть, а сама система - він винен як мінімум тому, що в нього колір шкіри "не той". Стивенсону належить боротися з тим, з чим боротися ніхто навіть не намагався.

Якщо спростити сюжет до дна, то, звичайно, це фільм про несправедливість, яка на тебе обрушується по праву народження: самі ж герої говорять про те, що вони винні лише тому, що народилися в Алабамі і мають особливий колір шкіри. Це кіно про расизм, дискримінацію, несправедливість. Про цинізм, брехню, утиск слабких. Про обман, вбивство, негуманність, ненависть. Однак унікальність цього фільму полягає якраз в тому, що він хоч і перенасичений проблемами і викликами, але не стає маніфестом і політичною декларацією. Всі соціально гострі проблеми перекриваються насамперед проблемами людськими.

Підтримка, відданість, вірність, чесність. Цього так мало, але воно так рветься на перший план, що нічого не поробиш!

Це виявляється навіть більш вражаючим, більш гострим, ніж соціальна драма.

Чому ти будеш плакати?

Тому що дивитися «Судити по совісті» - це як танцювати на битому склі. Рано чи пізно тебе прониже до чутливої ​​глибини, навіть якщо ти давно скам'янів. І це зовсім не тому, що хтось намагається тебе пронизати. Режисер Дестін Кретон і не збирається. Він веде свою розповідь з відстороненою стриманістю. Він ніби показує: я тут ні при чому, я просто знімаю історію, ось, як все було... а висновки - це вже ти, будь ласочка, сам.

І Майкл Б. Джордан (Брайан Стівенсон) не намагається вичавлювати зі своєї ролі сльози. І Джеймі Фокс (МакМіліан) не зображує зворушливу образу на життя. Жоден з них - усіх, хто з'явився в цьому кіно хоча б на пару секунд, - не опускається до трагізму. Вони живуть ці ролі так, як жили б життя, як вдихали б це життя ковток за ковтком.

І саме це в якийсь момент тобі і перекриває кисень. У кожного цей момент свій. Хтось жахнеться від жорстокої страти, хтось буде обурений несправедливістю. Були ті, хто плакав в найгіркіші хвилини. І ті, хто плакав в кінці. Дивно те, що кожен заплакав в СВІЙ момент. Можеш весь фільм триматися, але коли кружка б'є об стіну в тюремній камері... Шукай свій момент. Він десь там.

Чому треба бігти в кінотеатр

Так-так, рекомендації подивитися це кіно - ніщо. Їх не повинно бути. Це не «треба подивитися». Це «дивитися обов'язково». Це «не подивишся - не жив».

Всі фільми - уроки, так чи інакше. Є фільми - іспити. Є фільми - сесія в університеті. А цей - докторська дисертація. Пройшов випробування - захистився.

Дивно ще й те, що він не здається таким. Спецефекти? Красиві повороти? Незвичайні ходи? Нічого такого немає! Історія йде спокійно, лінійно. З цікавого - очна ставка з "Вбити пересмішника" (якщо читали). З незвичайного - пара яскравих моментів, коли стримано-бежевий відтінок фільму на мить стає яскравим. Але і це не відволікає. І суть якраз в цьому - не відволікати, поки ти будеш судорожно розшукувати головне.

Сила духу, слабкість духу, справедливість, дискримінація, чесність, брехня, підлість, вірність, любов, зрада ... Все це грані, і тут вони показані дуже гостро. І твоє завдання - знайти все це не на екрані. Твоя задача - намацати все це в собі.

Те, що намацаєш, - немає сумнівів. Те, що розпізнаєш, - теж.

Спробує не порізатися.

Фільм "Судити по совісті" стартував в Україні 15 січня 2020 року.